Fundatia ICAR pune bazele unui sistem integrat in lucrul cu migrantii

COMUNICAT DE PRESA

24 aprilie 2015

Fundatia ICAR propune o abordare inovatoare a serviciilor acordate migrantilor, prin adaptarea la situatia locala a modelelor practicate cu succes in tarile scandinave. Desi in Romania se poate vorbi in prezent despre o tentativa de abordare multidisciplinara a nevoilor migrantilor, aceste servicii sunt disparate, lipsind o centralizare a datelor despre fiecare persoana. Prin dezvoltarea sa ca Centru de Resurse si Servicii pentru Migranti, Fundatia ICAR pune bazele unui sistem integrat de lucru cu solicitantii de azil, refugiatii sau alte categorii de migranti in Romania, pentru eficientizarea serviciilor acordate acestora.

In acest moment, in Romania, serviciile acordate migrantilor sunt fracturate, nu exista o centralizare a datelor despre situatia fiecarei persoane. Or, pentru a fi eficienti in abordarea integrarii migrantilor, este nevoie de o viziune coerenta si, atat la nivel individual, cat si social, trebuie gasita o modalitate de a adapta experientele de succes scandinave la nevoile specifice Romaniei, in asa fel incat eforturile conjugate ale institutiilor si ale societatii civile sa aiba rezultate pe masura”, a declarat dr. Camelia Doru, coordonatoarea proiectului.

Prin proiectul „ICAR – Centru de Resurse si Servicii pentru Migranti”, finantat din granturile SEE 2009-2014, prin Fondul ONG Romania, Fundatia ICAR isi propune gasirea unei solutii functionale de abordare a serviciilor pentru migranti ce are ca punct de plecare modele scandinave de succes. In acest sens, in ultimele sase luni, mai multi specialisti ai Fundatiei au participat la vizite de studiu in Norvegia si la sesiuni de formare sussinute in Romania de partenerii din Norvegia si experti din Danemarca.

In Norvegia exista un sistemul public cu programe nationale si locale dezvoltate pentru a raspunde nevoilor migrantilor, a integrarii lor cat mai rapide si durabile in societate. Sistemul de organizare este complex, are multe particularitati regionale, autoritatile locale avand suficienta libertate de actiune, dar exista o coordonare la nivel national care impiedica duplicarile sau lipsurile.

Sistemul de integrare a migrantilor este perfectibil si in Norvegia, de aceea consider ca intalnirile de transfer de expertiza organizate in cadrul proiectului sunt, de fapt, un schimb de experienta. Si specialistii nostri au de invatat de la profesionistii Fundatiei ICAR, din experienta lor”, a spus Rolf Vardal, Consultant special, RVTS Vest.

Fundatia ICAR implementeaza proiectul ICAR – Centru de resurse si Servicii pentru Migranti in parteneriat cu RVTS-Vest din Bergen, un centru regional de resurse pentru persoanele care sufera de stres traumatic cauzat de violenta si pentru prevenirea suicidului (Resource Centre of Violence Traumatic Stress and Suicide Prevention Region West, din cadrul Helse Bergen HF, Haukeland University Hospital).

Norvegia se afla la inceputul unui proces de revizuire a sistemului de integrare a migantilor pentru a raspunde mai adecvat situatiilor specifice pe care le implica migratia si care sunt totusi diferite fata de cele traite de populatia locala. Integrarea migrantilor este un proces dinamic, in care nu exista o formula magica. Secretul este de a evalua si reevalua permanent rezultatele, pentru a sti unde trebuie facute schimbari.

0
Share
Tatiana Dabija

Leave a Reply