Ziua Portilor Deschise – Fundatia ICAR, 29 iunie 2015

COMUNICAT DE PRESA

Evenimentul Ziua Portilor Deschise, organizat de Fundatia ICAR in data de 29 iunie 2015, s-a dorit a fi o sarbatoare a reunirii culturilor din spatiul romanesc, in care coexista atat traditiile autohtone, cat si elemente din culturile altor popoare, sosite pe meleagurile noastre odata cu imigrantii ce si-au gasit aici refugiu, temporar sau permanent. Am invitat publicul larg la o incursiune prin cateva “teritorii” din lumea migrantilor din Romania, o lume plina de culoare si farmec, pe nedrept umbrita de mult mai mediatizatele cauze care ii determina sa lase in urma totul si sa ia viata de la zero departe de ai lor.

Numerosii vizitatori care ne-au trecut pragul au putut calatori in tabara de refugiati sirieni Za’atari din Iordania, prin intermediul unei expozitii de fotografii cu povesti emotionante si a unui mini-documentar, toate realizate de cativa voluntari romani. O alta usa deschisa – de data aceasta catre cultura vestimentra – i-a invitat in lumea femeilor din Afganistan si Birmania. Au fost etalate costume din portul femeilor din Afganistan si un costum de mireasa din Birmania, misterios si complicat. Pentru a ilustra multiculturalitatea, printre costumele inedite, pe care le-am putut expune gratie generozitatii catorva femei din Centrul de cazare si proceduri pentru solicitantii de azil din Bucuresti, am presarat si costume populare traditionale romanesti, cu elemente vestimentare din Bucovina si Muscel. Toate costumele expuse au incalzit atmosfera cu coloritul lor spectaculos, cusaturile migaloase si istoriile interesante.

Ne-au vizitat reprezentanti ai comunitatilor de migranti, beneficiari ai serviciilor noastre, colegi de la alte organizatii guvernamentale si neguvernamentale, dar si persoane din publicul larg care au dorit sa se apropie de lumea migrantilor. Ne-au pus intrebari, am facut schimb de informatii si am degustat impreuna aperitive si dulciuri traditionale libaneze si turcesti.

Inainte de a scrie in caietul de impresii gandurile cu care pleaca dupa ce au vizitat Fundatia ICAR, vizitatorii au primit, ca amintire si invitatie permanenta in lumea migrantilor, un carnetel cu 20 de retete traditionale spectaculoase din bucataria orientala, asiatica, mexicana si romaneasca.

In paralel, pentru a nu se uita de unde s-a nascut Fundatia ICAR, am invitat publicul la un periplu reprezentativ in lumea fostilor detinuti politici. Pentru cei ce inca nu cunosc prin ce au trecut acestia in inchisorile comuniste, am organizat o proiectie speciala de film: documentarul „Dincolo de tortură”/„Beyond Torture”, despre practicile de exterminare folosite in inchisoarea comunista de la Pitesti – documentar realizat in 2007 de jurnalistul american Alan Hartwick impreuna cu Fundatia ICAR.

O retrospectiva a evenimentului, cu imagini si povesti, se gaseste pe pagina de Facebook a evenimentului.

0
Share
Tatiana Dabija

Leave a Reply